bewtxbvnk9 The necessary software http://thenecessarysoftware.blogspot.com/
O Aikido Dojo BUDO ...


Aikido Dojo "Budo" iz Novog Sada postoji od 2004. godine. BUDO znači "borilački put", koji objedinjuje sve japanske borilačke veštine.

Osnivač škole je Duško Kulačin, 4.DAN Aikikai Aikido, a Aikidoom se bavi 19 godina. Škola je deo Aikido Federacije Srbije - Aikikai Srbije, koja poseduje zvanično priznanje Aikikai Hombu Dojo Recognition, odnosno svetski priznate učenike i majstore.

Aikido je japanska borilačka veština nastala početkom 20. veka kao tehnika odbrane u svrsi NE RATA, VEĆ MIRA. Vežbaju se tehnike štapa, mača i tehnike bez alata, kao i odbrana od napada nožem. Duh Japana i japanskih ratnika, koji je bio zastupljen u svim japanskim borilačkim veštinama je prilično izbledeo kada su od veština stvarane sportske discipline. Aikido je i dalje veština koja gaji duh tradicionalnog Japana i moralne vrednosti japanskih ratnika kojima bi svaki čovek trebao da teži. Aikido se u Japanu i po svetu nije širio samo zahva- ljujuci svojim teoretskim i moralnim postavkama, vec prvenstveno kao vrhunski borilački odbrambeni sistem. To se najbolje vidi po tome što su prvi učenici koji su prihvatili aikido i ubrzo počeli i sami da ga šire kao učitelji, bili nosioci visokih majstorskih zvanja u džudou, karateu i drugim borilačkim veštinama. Izmedu ostalog, zbog svoje izuzetne efikasnosti i ubojitosti tehnika koje se proučavaju u okviru njega, aikido se ne vežba kao sport i ne postoje takmičenja.

Pred Vama je jedan novi čudesni svet koji ce vam doneti mnoga saznanja, prijateljstva i jednu novu veliku ljubav.

Šta znači BUDO (i zašto BUDO)...


Budo nije stvar psihičke snage, rukovanja oružjem sa velikim umećem, niti sposobnost da oboriš drugu osobu pre nego što ona tebi uradi istu stvar. To je put prema večitoj mudrosti i duhovnom razumevanju. Ipak, ako nije delotvoran u pravoj praksi, on gubi svoju duhovnu vrednost i jedinstvenost. U pravom budou, nema neprijatelja. Ne bi trebalo da trenirate da biste postali snažni ili da biste bili u stanju da porazite neprijatelja već radije da biste mogli da budete od koristi svetskom miru. Borilački put (Budo) koji otelotvoruje osećaj i opšte saosećanje je zasnovan na kreativnoj energiji univerzuma (takemusubi). Sve ostale su ništa više nego veštine uništenja. U početku sam veštinu zvao takemusubi aiki; kasnije sam odlučio da je zovem shobu aiki, budo koji stvara mudrost, rasudivanje, um mudraca. Prava pobeda shobu aikia je da obori i uništi misao sumnje i konflikta u vama samima i da ostvari i iznese sudbinu koju ste primili od božanskog providenja. Bez obzira kako ovo može biti filozofski objašnjeno, bezmalo je zapravo stavljeno u praksu, vi niste drugačiji od bilo koga drugog. Kroz vežbanje aikidoa data vam je ova moć. Potcenjeno poreklo Budoa je duh opšte zaštite, negovanja i spasenja. To je ono što daje obnovljenu energiju vama i drugima. Ljudska bića su deca univerzalnog duha i ako su nesrećna to je zato što su se okrenula od svoje sopstvene prirode. Bez ljubavi nema dobrog ili zlog, sreće ili nesreće. Postoji samo konstantno davanje u pokušaju da se otplati neki deo dragocenog dara života koji je primljen i u kojem se čak i sada nastavlja da uživa. Nikad ne biste trebali biti zarobljeni idejom da imate probleme, da ste osoba duboke karme, ili da ste bezvredni. To je uvredljivo ne samo za vas same nego takode i za ostale. Svi ljudi dele isto poreklo. Postoji samo jedna stvar koja je pogrešna ili neupotrebljiva. To je tvrdoglavo insistiranje da ste vi jedinka, odvojena od drugih. Zahvalite se i pokažite zahvalnost. Radite za raj na zemlji - na taj način će se vaša prava priroda neprestano razvijati.

Morihej UešibaOvo je jedna od poslednjih poruka Velikog učitelja izrečena
nekoliko nedelja pred njegov odlazak.
O sensei je umro 26. aprila 1969. godine

Aikikai Hombu Dojo Recognition


Početkom 2009. godine Aikido federacija Srbije - Aikikai Srbije dobila je Hombu Dojo Recognition. Ta teška reč "rekongnišn" što znači u našem slučaju priznanje, dodeljena je našoj organizaciji nakon osam godina od njenog osnivanja. Osim novih prava koja nam daje ovo priznanje ono pokazuje i da Hombu dojo veruje da ćemo biti dostojni da i ubuduće širimo aikido veštinu u duhu i u skladu sa idejom Moriheja Uešibe.
Kakemono


Novi kakemono je predstavljen na seminaru 14. maja 2011.godine.