bewtxbvnk9 The necessary software http://thenecessarysoftware.blogspot.com/
Pravila za vežbanje


Oko 1935. godine, stariji ući-dešiji iz Uešibinog dodoa, tražili su da se propišu pravila za vežbanje koja bi bila neka vrsta kućnog reda za novopridošle učenike. Morihej Uešiba je tada napisao šest preporuka koje su kasnije postale poznate kao "Podsetnik za aikido vežbanje". Ova pravila, nešto prilagodena vremenu, se i danas nalaze u Aikikai Hombu dodou u Tokiju.

1. Aikido tehnika odlučuje o životu i smrti u jednom napadu. Zato učenici moraju pažljivo slediti učiteljeva uputstva, i ne smeju se medusobno nadjačavati.

2. Aikido je put koji nas uči da se suočimo sa više napadača istovremeno. Učenici moraju tako vežbati da budu spremni za odbranu bez obzira sa koje strane napad dolazi.

3. Trening se uvek mora odvijati u prijatnoj i prijateljskoj atmosferi.

4. Instruktori podučavaju samo mali deo veštine. Njenu svestranu primenu mora otkriti svaki učenik kroz neprestani trening,

5. U svakodnevnom vežbanju počni sa osnovnim kretanjima tela i polako idi ka složenijem i intenzivnijem treningu. Nikad ne forsiraj nešto neprirodno i nerazumno. Ako se poštuje ovo pravilo onda se čak ni stari ljudi neće povrediti i mogu vežbati u prijatnoj atmosferi.

6. Svrha aikidoa je da vežba um i telo i da stvori vredne i čestite ljude. Pošto se sve tehnike prenose ličnom obukom, čovek - čoveku, nemojte ih nepromišljeno i bez svrhe otkrivati drugima jer se tako mogu zloupotrebiti.